29 Soru ve Cevapta Networking
1 – Networking Nedir?
Networking, yanınızdaki kişinin hedeflerine ulaşma ve başarılı olmasını sağlama sanatıdır. Networking son dönemlerde çok sık duyulmaya başlanan yeni bir konsept gibi algılansa da insanoğlunun en eski aktivitelerinden biridir.
2 – Networking Kavramı Ne Zaman Doğmuştur?
Networking kavramı özellikle 1980’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde ön plana çıkmıştır. Rekabet ve ekonomideki hızlı büyümeden doğan bu kavram, ticarette bağlantıların gücünü ortaya koymuştur.
3 – Networking’deki En Önemli Başarı Etkeni Nedir?
Çevrenizi daha iyi tanıyın ve tanıdıklarınızı tanıştırın. İki kişiyi tanıştırdığınızda bir aksiyon alırsınız. Ancak bundan her iki tarafta memnun olursa, size geri dönüş kat ve kat etkili olacaktır. İlk adımı siz atmalısınız.
4 – Networking Nerede ve Kimlerle Yapılır?
Her yerde ve herkesle. En etkili network fırsatı aileler ve yakın dostlardır. Çünkü onlar sizi iyi tanırlar ve doğru kişilere yönlendirebilirler. Ayrıca, eski arkadaş toplantıları, konferanslar, seyahatler ve dernekler diğer önemli Networking kaynaklarıdır. Güven odaklı ilişkiler esastır.
5 – Networking’in Önemi Nedir?
Her gün kurulan iş ortaklıklarının yüzde 70’nin Networking aracılığıyla yapıldığı, bu vesileyle kurulan firma cirolarının da yüzde 70’nin yine bireysel bağlantılarla gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Ekonomideki etkisi çok büyük olmakla birlikte global ticaretin %65’inin birebir bağlantılarla gerçekleştiği düşünülmektedir. Networking’de iyi ilişkiler esastır. Gerek sosyal gerek iş hayatınızın zenginleşmesini sağlar.
6 – Başlıca Networking Engelleri Nelerdir?
Çocukluktan taşıdığımız önyargılardır. Yabancılarla tanışmak ve güvenmek üzerine birçok psikolojik engel oluşturulmuştur. Ayrıca, korku ve beğenilmeme içgüdüsü diğer olumsuz etkenlerdir.
7 – Altı Adımda Bağlantı Teorisi Nedir?
Bu teori referans yani tanıdıklarlarla oluşan bağların gücünü simgeler. 1967 senesinde Dr. Milgram ve 2001 senesinde Columbia Üniversitesi’nin araştırmaları tarafından doğrulanan bu teori, 6 adım referans ile (örnek: tanıdığınızın tanıdığı iki adım referanstır) dünyada istediğiniz herkese ulaşabileceğinizi gösterir. Çünkü, herkes ortalama 200 kişi tanır.
8 – Referans Ağları Nasıl Geliştirilebilir?
Tanıdığınız ve tanıyacağınız herkesin başarılarını, hedeflerini, networkünü, beceri ve ilgi alanlarını daha yakından tanıyarak referans ağınızı genişletebilirsiniz. Başarıları bilmek güveni, hedefler dayanışmayı, network aksiyonu, beceri ekip çalışmasını ve ilgi alanları da yakınlaşmayı sağlar.
9 – Networking’de Hub Nedir? Neden Önemlidir?
Çevrenizde kimlerin olduğu ve nasıl katkı sağladıklarını daha yakından incelediğinizde, göreceksiniz ki bazı kişiler sizin birçok insanla tanışmanızı sağlamış ve sürekli hayatınızdaki çalışmalara katma değerli referanslar sunmuşlardır. Bu kişiler güçlü bağlantılı noktalarınız ya da tabiriyle Hub’larınızdır. Bu kişileri daha iyi tanımalı ve dirsek temasında olmalısınız.
10 – Networking Ağları Nasıldır?
Sosyal çevreniz genellikle kendi içinde limitli kapalı bir döngüdür. Gerçek dünyada ise aslında küçük networklerden oluşan birbiriyle bağlantılı dev bir network bulunmaktadır.
11 – Networking’de Bağlantılar ve Bilgi Nasıl Yayılır?
Bilgi üç şekilde yayılır. Birincisi Zayıf Bağlar olarak bilinen kişilerdir. Bu kişiler iki farklı networkün kesişimin de bulunurlar. Ancak bu kişilerin yaklaşımı genellikle sadece soysal olduğu için tanışma, tanıştırmadan ağır basmaktadır. Çevrelerindeki kişiler tesadüfen yeni insanlarla tanışırlar. İkinci bağlantı ve bilgi kanalı, Networkerlar olarak bilinen aktif ve sonuç odaklı tanışmaları besleyen kişilerdir.
Onlar çevrelerindeki kişilere yeni bağlantılar ve hedeflerine ulaştıracak faydalı bilgiler paylaştıkça fark yarattıklarını bilirler. Son metot ise online Networking kanallarıdır. Etkin bir kullanım ile tanıdığınız kişilerin referanslarını görebilir ve sizi tanıştırmalarını talep edebilirsiniz. (ör:XING ve LinkedIn)
12 – Networking’de Ne Gibi Kişilere Dikkat Etmek Gerekir?
“Avcılar” ile “Oyuncular”a dikkat etmeniz gerekir. Avcılar Networking aktivitesinde sizi tam tanımadan ürün satma peşindedirler. Dikkatinizi dağıtır ve çok uzun konuşmalarla sizi hedef alırlar. Oyuncuların amacıysa, sadece sosyalleşmek ve daha fazla insanı tanımaktır. Tek amaçları tanışmak olduğu için ilişkileri derinleştiremezler.
13 – Networking’in Yeni Kuralları Nedir?
Geçmişte 200 kişi tanımanız yeterli olabilirdi. Artık tanıdığınız 200 kişinin birbirini daha yakından tanıması ve karşılıklı fayda sunması önemli. Günümüzde yeni bağlantılar kurmak her zamankinden daha kolay. Asıl zorluk, bu yoğun ilişkiler ve kısa zamanda etkili Networking stratejisi oluşturup hayatınızda uygulayabilmektir.
14- Nasıl İyi Bir Networker Olunur?
İyi Networking yapmak, yani Networker olmak için çevrenizi farklı bir gözle değerlendirmelisiniz. Büyük kurumların hepsinin bir iletişim stratejisi ve varoluş vizyonu vardır. Bireylerin de aynı şekilde olmalıdır. Networking sürecindeki konuşma, görünüş, göz ve vücut diliniz vermek istediğiniz mesaj ve bırakmak istediğiniz etkiye göre her ortama özel planlanmalıdır.
15- Networker Olunur mu? Doğulur mu?
Güçlü ilişkiler kurmak aynı bir lisan öğrenmek gibidir. Pratikle Networking yetkinlikleri mükemmelleşir. Yani Networker olunur.
16 – “Mingling” ve Asansör Cümlesi Nedir?
Networking gibi İngilizce kökenli bir kelime olan Mingling, aslında “Katma Değerli Ayaküstü” konuşmadır. Normalde halk dilinde ayaküstü konuşmalar zaman öldürmek için kullanılır. Çoğu zaman bu konuşmalar havandan sudan konuları içerir. Oysa “Mingling” ilişkinin devamını sağlayacak ilk adım olduğunu bilir ve buna göre hoşsohbet hazırlanır. Bu kavramın diğer adı da “Asansör Cümlesi”dir. Amaç 30 saniye gibi asansör yolculuğu kadar kısa bir sürede içten bir tanışma cümlesiyle hoşsohbeti başlatabilmektir.
17 – “Mingling” Nasıl Yapılır?
Dr. Roane’nin geliştirdiği (Gözlemle, Sor, Detaylandır) GSD Metodu ayaküstü konuşmalara değer katan bir tekniktir. Buna göre karşınızdaki kişi ya da durumla ilgili gerçekleştirdiğiniz Gözlem ve sonrasında soracağınız Soru ve cevaba bağlı kalarak sohbet bu doğrultuda Detaylandırılır.
18 – Networking Aktivitesine Hazırlanmak Gerekir mi?
Kesinlikle evet! Tüm başarı buna bağlıdır. Birebir toplantı, iş görüşmesi, arkadaş toplantısı, konferanslar, sosyal ortamlar vb. mekan her neyse o aktivitenin öncesi, sırasında ve sonrasına sistematik olarak hazırlanılmalıdır.
19 – Networking Öncesi Hazırlık Nasıl Olmalıdır?
Networking öncesi iki önemli aşama vardır. Bilgi toplama ve hazırlık. Bilgi toplama sürecinde sizi davet eden kişinin neler yaptığı ve o organizasyona kimlerin katıldığı, nasıl bir gündem olacağı ve bunun gibi diğer faydalı araştırmaları kapsar. Hazırlık safhasında ise tanışmanızı yani asansör cümlelerinizi hazırlamanız gerekmektedir.
20 – Networking’de Sadece Konuşma İçeriği mi Önemlidir?
Hayır! Aksine Dr. Mehrabian’ın yaptığı araştırmaya göre içerik sadece yüzde 7’lik etkidedir. Duruşunuz yüzde 55, sesiniz ve genel tonunuz ise yüzde 37 önem taşımaktadır. Ancak, bu şu anlama gelir: içeriğiniz kısa ve güçlü, söylediğinize inanıyor, duruş ve tonunuza özen gösteriyorsanız ikili ilişkilerinizde gerçek etkiyi yaratabilirsiniz.
21 – Networking Duruşu Nedir? Nasıl Olmalıdır?
Özellikle Türk insanı duygu yoğun bir yapı ve kültüre sahiptir. Bir Networking aktivitesine katılırken olumsuz duygularla katıldığınızda birçok kişi bunu fark edecektir ve tanışma için ilk seçenekleri olmayacaksınız. Kendinizi motive etme, dik duruş ve gözlere yansıyan olumlu bir tebessüm kilit başarı etkenleridir.
22 – Heyecan Networking’i Olumsuz mu Etkiler?
Aksine heyecan tutku ve içinde bulunduğunuz ortam için duyarlı olduğunuzun en temel göstergesidir. Zamanla heyecanı kontrol edebilmek bu süreci sizin için daha keyifli bir hale getirecektir.
23 – Etkili Kartvizit Nasıl Kullanılır?
Kartvizit kullanmak aslında bir sanattır. Yanınızda sürekli olarak yeterli kartvizit taşımalısınız. “Maalesef sonuncuyu verdim” artık kullanılmaması gereken olumsuz bir cümledir! Aldığınız ve verdiğiniz kartvizitleri hangi ceplerinize yerleştireceğinizi önceden organize etmelisiniz.
24- Tanıştığınız Kişileri Nasıl Hatırlayabilirsiniz?
Aldığınız kartvizitlerin köşelerine o kişiye özel notlar almanız gerekir. Bu, o kişiyi rahatlıkla hatırlamanızı sağlayacaktır.
25 – Networking Aktivitesi Sırasında Neler Yapılmalıdır?
Aktiviteye zamanında katılmak özellikle çok önemlidir. Herhangi bir Networking aktivitesi üç safha olarak incelenmelidir.
1) Giriş: Eğer kayıt masası ya da karşılamada bir sıra varsa ilk bağların kurulması için etkili bir alandır. Yaka kartınızı almanız sıkıcı gözükse de önemli bir tanışma noktasıdır. Kayıta kartvizitinizi bırakmayı unutmayın, bu toplantılara tekrar davet edilmeniz için önemli bir sebep olabilir.
2) Gözlem: Hemen tanıdıkları arayıp, konuşmaya başlamadan önce, dik ve olumlu bir duruşla mekanın içinde yürüyün ve kimlerin orada olduğuna bakın.
3) Hareket: Kimseyi tanımıyor ve gerginseniz, rahat insanların genellikle bulunduğu, yemek ve içeceklerin olduğu bölüme yönelin ve kendiniz gibi yalnız birini sohbet etmek için bulun. Rahatsanız, ikili diyalogları bölmek yerine konuşmaya dahil olmak için iki kişiden fazla olan grupları seçmelisiniz. İki kişinin arasında olabilecek özel ve ciddi bir sohbeti kesmek yerine kalabalık bir grup sohbetine katılmak çok daha etkili olacaktır.
26 – Networking Aktivitesine Yalnız mı Katılmak Gerekir?
Önemli olan farkındalıktır. İki kişi katılmak etkili olabilir. Böyle daha iyi hisseder ve birbirinizi tanıştığınız kişilerle tanıştırabilirsiniz. Çoğu zaman yapılan yanlışı yapmayın: Aynı kişiyle tüm bir aktivite boyunca konuşmak! Bunu yapmak için bir randevu alın ve ziyaret edin. Kalabalık ortamlar yeni fırsatlar ve yeni bir çevre için idealdir.
27 – Networking’den Ayrılırken Ne Yapılmalıdır?
Organizasyonu ağırlayanlara teşekkür etmek ve tanışmak için iyi bir fırsattır. Ayrıca davetten sessizce ayrılmak doğru değildir. Sohbet ettiğiniz kişilere ya da gruplara kısa bir veda etmek etkili olacaktır.
28 – Networking Sonrası Ne Yapılmalıdır?
Yeni tanıştığınız ya da yeniden iletişim kurduğunuz kişileri aktiviteden en fazla bir hafta sonra e-mail, telefon ya da bir ziyaretle takip etmiyorsanız, ilişkinin sürekliliği sağlamakta zorlanacaksınız.
Hatır sormanın yanı sıra tanıştığınız kişilerin ilgi alanına göre onlarla küçük paylaşımlarda bulunmak (makale, vb.) ve hedeflerine ulaşmalarını sağlayabilecek referanslarınızla tanıştırmak büyük etki yaratacaktır.
29- İletişim Sıklığı Ne Olmalıdır?
Tanıdıklarınızı işiniz düşmeden aramanız çok önemli. Bu nedenle belli aralıklarda sebepsiz yere arayıp takip etmek faydalı olacaktır. Her yıl bağlantılarınızın %10’u taşınır. Bu da eğer iletişim bilgilerini düzenli güncellemezseniz, 5 yıl içerisinde tanıdıklarınızın yarısından fazlasını kaybedeceğiniz anlamına gelir. Kritik bağlantılarınızı önceliklendirmeniz ve takip etmeniz esastır.