İş Görüşmesinde Etkili Konuşma İçin 7 İpucu
Bir iş görüşmesinde başarılı olmanız için iyi bir iş görüşmesine ihtiyacınız vardır. Başarılı bir iş görüşmesi ise kendinizi, hedeflerinizi ve yeteneklerinizi en iyi şekilde ifade etmekten geçer. İşte iş görüşmesine gitmeden önce, iş görüşmesinde etkili bir konuma için hazırlanmanız gereken 7 şey.
1-Şirketi tanıdığınızı hissettirin.
İş görüşmesine gitmeden önce başvuru yaptığınız şirket hakkında mutlaka araştırma yapın. Sosyal medya hesapları, haberler, köşe yazıları ve başka ne bulabilirseniz. Buradan edindiğiniz bilgileri iş görüşmesi sırasında vereceğiniz cevaplara serpiştirin. Şirketi iyi tanımanız imajınıza pozitif bir etki yapacaktır. Unutmayın başvurduğunuz şirket hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak size eksi puan olarak yansır.
2-İş deneyimlerinizi kendinizden emin bir şekilde anlatın.
Her İK uzamanı iş görüşmesinde geçmiş tecrübeleri sorar. Bu yüzden geçmiş deneyimlerinizi anlatırken kendinizden emin olmaya özen gösterin. Geçmiş deneyimlerinizde aldığınız rolü ve şu an başvurduğunuz pozisyon ile ilişkisini basit, kısa ve anlaşılır cümlelerle ifade edin. Bu kısmı evde çalışmanız iş görüşmesinde size avantaj sağlayacaktır.
3-Ekip çalışmasına yatkın olduğunuzu belirtin.
Bütün işverenler ekip üyelerinin takım çalışmasına yatkın olmasını ister. Ancak görüşmede sadece “takım çalışmasına yatkınım.” derseniz, bu cevap İK uzmanında herhangi bir etki yaratmayacaktır. Bu cevabı biraz süslemelisiniz. Bu yüzden daha önce görev aldığınız ekiplerdeki rolünüzün ne olduğunu ve takımın başarısına nasıl katkıda bulunduğunuzu akıcı bir dille anlatın.
4-Öğrenmeye ve gelişime açık olduğunuzu ifade edin.
İş dünyasının dinamikleri, teknolojiler ve şirketlerin çalışanlarından beklentileri sürekli değişiyor. Bu yüzden işverenlerde çalışanlarının değişime ayak uydurmasını ve kişisel gelişimine önem vermesini arzu ediyor. Sektörünüzdeki gelişmeleri yakından takip ettiğinizi ve yenilikleri öğrenmeye devam etme konusunda istekli olduğunuzu belirtin. Sektörünüz hakkında yenilikleri öğrendiğiniz ve kendinizi geliştirdiğiniz kaynakları söyleyin.
5-Motivasyon!
Motivasyonunuzun her zaman yüksek olduğunu ve iyimser olduğunuzu hissettirin.
6-Başvurduğunuz işe karşı heyecan duyduğunuzu hissettirin!
Başvurduğunuz işe karşı heyecan duyduğunuzu hissettirin. Ancak bu heyecan elinizi ayağınızı dolaştıran, sizi strese sokan heyecan değil. Böylesi bir heyecan sizi öz güvensiz ve teklif edilecek işin altında bir potansiyele sahip olduğunuz hissi verir. Buradaki bahsettiğimiz heyecan “Bir şeyin olmasını iple çektiğiniz ve içinizin kıpır kıpır olduğu” histir. Bunu hissedin ve karşı tarafa hissettirin. Duruşunuz ve tavırlarınız ile bu arzuyu hissettirebilirseniz İK uzmanı sizden etkilenecektir.
7-Neden en iyi seçenek olduğunu söyle.
İş görüşmesindeki en önemli amacınız, şirkete nasıl fayda sağlayacağınızı anlatabilmektedir (sizden nasıl faydalanacakları değil!). İş görüşmesinde bu önemli ayrımı unutmayın. İK uzmanına iş için gerekli rolleri nasıl yapacağınızı ve neden en ideal aday olduğunuzu açıklayın.